Weak earthquake in The Netherlands - Zwakke aardbeving in Groningen, Nederland - Update 8 februari 2013

-
Er werd ons net gemeld dat de bevolking uit Groningen de aarde heeft voelen trillen.
Mogen wij u verzoeken om uw ervaring in het formulier onderaan weg te schrijven. Hartelijk dank
Update 23:20 UTC : NOS kort geleden : In het noorden van de provincie Groningen hebben mensen een aardschok gevoeld. Het is nog niet duidelijk hoe sterk de beving was, zegt het KNMI. Op Twitter vertellen tientallen mensen dat ze de beving hebben gevoeld. Onder meer uit Uithuizen, Loppersum en Middelstum komen meldingen.
Update 23:27 UTC : Wij gaan er vanuit dat dit een geringe beving was vermits de Magnitude waarden nog steeds niet werden gepubliceerd door EMSC (Europees seismologisch instituut). Een aardbeving kan slechts schade aanrichten vanf een Magnitude 4.5 of meer. Dergelijke bevingen komen bijna nooit voor in Nederland en als ze voorkomen is er meestal behoorlijk wat paniek.
Update 23:29 UTC : Het KNMI heeft nog steeds geen waarde gepubliceerd. Normaal zijn bevingen in de directe nabijheid van het epicentrum voelbaar vanaf een Magnitude 2 of meer.
Update 23:31 UTC  : De waarde van de Magnitude is eindelijk gekend. Ze ligt vermoedelijk tussen de 3 en 3.5, niets gevaarlijk maar wel duidelijk voelbaar.
Update 23:34 UTC : De diepte werd voorlopig op 100 km geplaatst, maar deze kan nog fundamenteel aangepast worden. Ook de definitieve Magnitude waarde kan nog veranderen.
Update 23:41 UTC : Het epicentrum werd voorlopig bepaald in de directe buurt van Uithuizen, Groningen.
Update 23:48 UTC : De bevolking in de epicenter omgeving spreekt van verschillende schokken. Voor ER is het duidelijk dat de diepte van de beving veel ondieper moet liggen. M3.5 op 100 km diepte zou nauwelijks voelbaar zijn.
19 km N Groningen (pop 181,194 ; local time 00:19:09.6 2013-02-08)
3 km SE Eemsmond (pop 16,665 ; local time 00:19:09.6 2013-02-08)
Update 23:54 UTC : Het KNMI heeft in zijn website nog steeds geen waarde opgegeven. Seismologie is een zeer ingewikkelde discipline en er moet na de initiële waarde vaak herberekend worden. Ook de bepaling van het epicentrum is zeer moelijk.
Update 00:06 UTC :  Een dergelijke beving kan hoogstens hier en daar een barst maken in oudere woningen en wat voorwerpen doen vallen. Dit is echt geen Magnitude om ernstige schade aan te richten.
Update 00:10 UTC : Alle kleinere aardebvingen die tot dusverre geregistreerd werden in Groningen waren op een diepte van minder dan 40 km, de aangegeven diepte van 100 km lijkt ons niet te kloppen. De diepte van een aardebeving is belangrijk omdat zich daar het breekpunt bevindt. Vanuit dit breekpunt wordt de energie van de beving vrijgemaakt.
Update 00:20 UTC : Het zal allicht een wat onrustige nacht worden in de buurt van het epicentrum. Men mag zich daar toch verwachten aan enkele naschokken die normaal geleidelijk in Magnitude zullen dalen. Sterke naschokken zijn evenwel niet uitgesloten.


Update 8 februari, 10:06 UTC : Zoals verwacht werd de diepte van het hypocentrum naderhand aangepast naar 5 tot 9 km, al naargelang de bron. Voorts willen we nog melden dat het voor USGS zeer ongebruikelijk is om waarden buiten de VS met minder dan een Magnitude 4 te publiceren. Bij earthquake-report.com zit u goed want hier heeft u ze allemaal.
Wat ook opvalt, is dat elke seismologische vereniging een ander epicentrum aanduidt, Dit is volkomen normaal en gebeurd bij elke aardbeving. Ieder instituut gaat immers voort op zijn eigen plaats-, Magnitude- en diepteberekening.
Een grote misvatting is ook dat de Amerikaanse USGS het steeds bij het rechte eind heeft, niets is minder waar. Het instituut dat de meeste instrumenten kort bij de plaats van het gebeuren geinstalleerd heeft (in dit geval het KNMI) kan normaal de nauwkeurigste data voorleggen.  KNMI bevestigt de epicentrum locatie van het EMSC, net ten zuiden van Uithuizen.
Gegevens KNMI :
2013-02-07 - 23:19:08.9Zandeweer     M3.2   Diepte : 3Km
2013-02-07 - 22:31:58.3Zandeweer     M 2.7   Diepte : 3Km

Image courtesy EMSC

Image courtesy EMSC

Most important Earthquake Data:

Magnitude : 3.3

Local Time (conversion only below land) : 2013-02-08 00:19:09

GMT/UTC Time : 2013-02-07 23:19:09

Depth (Hypocenter)  : 5 km

Depth and Magnitude updates in the list below.

Share your earthquake experience (I Have Felt It) with our readers.
Click on the "I Felt It" button behind the corresponding earthquake. Your earthquake experience is not only important for science, but also for people in the area as well as our global readership.

Refresh this list
SRC Location UTC Date/time M D INFO
EMSC The Netherlands Feb 07 23:19 3.3 5 MAP I Felt It INFO
 • Uithuizen - Heb om kwart over twaalf een aardbeving gevoeld, was wel schrikken. Woon in uithuizen.
 • Groningen - Onderdendam was dat aardbeving Mensen de straat op. Ook melding uit Uithuizen
 • Bierum - Dogs noticed it first, minor tremor....bierum A joke about belgium people .....well let me think.
 • Warffum - The wardrobe was shaking a lot it felt like someone running into my wall a few times
 • Winsum, Groningen - Bedankt voor je Nederlandse update 🙂 Ik hoorde pannen rinkelen en de bank schudde een paar keer heen en weer.
 • Winsum - alles schudde heftig. ramen, deuren en muren kraakten er over!
 • Amsterdam - Lichte trilling maar gezien de berichten over deze schokken denk ik aan een aardbeving die jawel, in Amsterdam voelbaar was. ER : Slechts weinigen zullen dit daar gevoeld hebben, maar we sluiten dit inderdaad niet uit. In het bijzonder bewoners van appartementen voelen aardbevingen sneller dan mensen met laagbouw woningen.
 • GEOFON The Netherlands Feb 07 23:19 3.4 6 MAP I Felt It INFO
  USGS The Netherlands Feb 07 23:19 3.6 9 MAP I Felt It INFO


  Fast EARTHQUAKE and TSUNAMI TWEETS @ your MAGNITUDE choice

   

  Other earlier earthquakes in the greater epicenter area (since 2012)

  Strongest earthquakes Magnitude 4.5 or more within a 150 km radius from this earthquake (max. 60)

   

   

  SHARE YOUR EARTHQUAKE EXPERIENCE WITH US

  I felt the shaking *
  Country where you felt the earthquake *
  City/Village where you felt the earthquake *
  Street or suburb (area) where you felt the earthquake
  Latitude (area) where you felt the earthquake
  Longitude (area) where you felt the earthquake
  Shaking Strength *
  MMI II (Very weak shaking) ?
  People :
  Felt by persons at rest, on upper floors or favorably placed.
  MMI III (Weak shaking) ?
  People :
  Felt indoors; hanging objects may swing, vibration similar to passing of light trucks, duration may be estimated, may not be recognized as an earthquake.
  MMI IV (Light shaking) ?
  People :
  Generally noticed indoors but not outside. Light sleepers may be awakened. Vibration may be likened to the passing of heavy traffic, or to the jolt of a heavy object falling or striking the building.
  Fittings :
  Doors and windows rattle. Glassware and crockery rattle. Liquids in open vessels may be slightly disturbed. Standing motorcars may rock.
  Structures :
  Walls and frames of buildings, and partitions and suspended ceilings in commercial buildings, may be heard to creak.
  MMI V (Moderate shaking) ?
  People :
  Generally felt outside, and by almost everyone indoors. Most sleepers awakened. A few people alarmed.
  Fittings :
  Small unstable objects are displaced or upset. Some glassware and crockery may be broken. Hanging pictures knock against the wall. Open doors may swing. Cupboard doors secured by magnetic catches may open. Pendulum clocks stop, start, or change rate.
  Structures :
  Some large display windows cracked. A few earthenware toilet fixtures cracked.
  MMI VI (Strong shaking) ?
  People Felt by all. People and animals alarmed. Many run outside. Difficulty experienced in walking steadily.
  Fittings :
  Objects fall from shelves. Pictures fall from walls. Some furniture moved on smooth floors, some unsecured free-standing fireplaces moved. Glassware and crockery broken. Very unstable furniture overturned. Small church and school bells ring. Appliances move on bench or table tops. Filing cabinets or "easy glide" drawers may open (or shut).
  Structures :
  Slight damage to buildings with low standard. Some stucco or cement plaster falls. Large display windows broken. Damage to a few weak domestic chimneys, some may fall.
  Environment :
  Trees and bushes shake, or are heard to rustle. Loose material may be dislodged from sloping ground, e.g. existing slides, talus slopes, shingle slides.
  MMI VII (Very strong shaking) ?
  People
  General alarm. Difficulty experienced in standing. Noticed by motorcar drivers who may stop.
  Fittings :
  Large bells ring. Furniture moves on smooth floors, may move on carpeted floors. Substantial damage to fragile contents of buildings.
  Structures :
  Unreinforced stone and brick walls cracked. Low standard buildings cracked with some minor masonry falls. A few instances of damage to buildings of ordinary workmanship. Unbraced parapets, unbraced brick gables, and architectural ornaments fall. Roofing tiles, especially ridge tiles may be dislodged. Many unreinforced domestic chimneys damaged, often falling from roof-line. Water tanks Type I burst. A few instances of damage to brick veneers and plaster or cement-based linings. Unrestrained water cylinders (hot-water cylinders) may move and leak. Some common windows cracked. Suspended ceilings damaged.
  Environment :
  Water made turbid by stirred up mud. Small slides such as falls of sand and gravel banks, and small rock-falls from steep slopes and cuttings. Instances of settlement of unconsolidated or wet, or weak soils. Some fine cracks appear in sloping ground. A few instances of liquefaction (i.e. small water and sand ejections).
  MMI VIII (Severe shaking) ?
  People Alarm may approach panic. Steering of motorcars greatly affected. Structures : Low standard buildings heavily damaged, some collapse. ordinary workmanship buildings damaged, some with partial collapse. Reinforced masonry or concrete buildings damaged in some cases. A few instances of damage to buildings and bridges designed and built to resist earthquakes. Monuments and pre-1976 elevated tanks and factory stacks twisted or brought down. Some pre-1965 infill masonry panels damaged. A few post-1980 brick veneers damaged. Decayed timber piles of houses damaged. Houses not secured to foundations may move. Most unreinforced domestic chimneys damaged, some below roof-line, many brought down. Environment : Cracks appear on steep slopes and in wet ground. Small to moderate slides in roadside cuttings and unsupported excavations. Small water and sand ejections and localized lateral spreading adjacent to streams, canals, lakes, etc.
  MMI IX (Violent shaking) ?
  Structures Many low standard buildings destroyed. Ordinary workmanship buildings heavily damaged, some collapse. Reinforced masonry or concrete buildings damaged, some with partial collapse. Buildings and bridges designed and built to resist earthquakes damaged in some cases, some with flexible frames seriously damaged. Damage or permanent distortion to some buildings and bridges, designed and built to normal use standards. Houses not secured to foundations shifted off. Brick veneers fall and expose frames. Environment : Cracking of ground conspicuous. Landsliding general on steep slopes. Liquefaction effects intensified and more widespread, with large lateral spreading and flow sliding adjacent to streams, canals, lakes, etc.
  Tell us your experience and how many seconds the shaking lasted + let us know if your property has been damaged (even slight damage). (max. 500 characters)
  * mandatory fields
  X