Zwakke aardbeving in de buurt van Kortemark (regio Brugge)

Indien u deze aardbeving ook zou gevoeld hebben, verzoeken wij u om ons dit te melden met het onderstaande formulier.

Dinsdagavond lokale Belgische tijd heeft een kleine aarddschok nabij Brugge voor heelwat heisa gezorgd.
De aardschock had slechts een waarde 2.4 Ml, wat normaal in deze site niet aan bod komt.
Earthquake-report.com verslaat normaal slechts aardbevingen vanaf een magnitude van 4.
Gezien het vrij grote aantal "Ik heb het gevoeld" verslagen bij onze collega's van het EMSC, maken we graag een uitzondering op deze regel.

Volgens de gegevens van het EMSC (Europese seismologische dienst) lag het episch centrum bijna onder Kortemark  op een diepte van 10 km.
Volgens de Koninklijke sterrenwacht van Belgie (seismologische afdeling) lag het episch centrum op ongeveer 3 km van Kortemark / Veldegem en deed de breuk zich voor op een diepte van 6.4 km (onzekerheid 3 km).  De opgegeven onzekerheid van de plaats van het episch centrum is in dit geval 2 km.

Van waar de verschillen tussen de verschillende seismologische verenigingen ?
De berekening van de preciese aardbevingsparameters is een zeer complexe materie. Automatische metingen (die snel na een aardbeving meegedeeld worden) dienen bijna steeds bijgesteld te worden.
Earthquake-Report.com gaat er (bijna steeds) van uit dat de lokale seismologische diensten over de meest accurate gegevens beschikken (In dit geval de Koninklijke Sterrenwacht van België) omdat zij meestal ook eigenaar zijn van de seismografen die het kortst bij de breuk geinstalleerd staan.

Aardbeving in België op 2 Augusqtus 2011 nabij Veldegem / Kortemark / Brugge - groene pijl is de plaats van het episch centrum van de aardbeving

Ik Heb de Beving Gevoeld verslagen
Torhout : Het was kort, net als een donderslag, maar er was geen donder. Ik zag een luchtballon in de buurt en ik dacht dat het geluid kwam van de ballon. (met dank aan EMSC)
Lichtervelde : Meer mensen merkte het in een straal van 40 kilometer over rond het dorp Lichtervelde. Eerste gedachte was het gerommel van een onweer, maar er was geen onweer te bekennen ... Het klonk als een enorme knal die ergens ontplofte. (met dank aan EMSC)
Ruddervoorde : Een harde schok en een paar rare diepe geluiden. (met dank aan EMSC)
Zedelgem : Het leek op het rollen van de donder. (met dank aan EMSC)
Zedelgem : Klonk als een donderslag, of een explosie, maar het gerommel kwam duidelijk uit de ondergrond. Geen andere effecten. De buren kwam naar buiten om naar een verklaring te zoeken . (met dank aan EMSC)
Gistel : We dachten dat het de donder was, men had immers onweer voorspeld voor die avond. Alleen als we hoorden wat andere mensen gehoord hadden zijn we beginnen denken aan iets anders. (met dank aan EMSC)
Brugge : Dit was mijn eerste aardbeving. Ik voelde het een beetje schudden / trillen vergezeld van het geluid van diepe korte snurken en dat gedurende ongeveer 1 seconde.  En uurtje later zag ik het nieuws op het internet ... (met dank aan EMSC)
Wingene (Lisa Corneille) : Wij voelden de grond beven tot in Wingene ( West Vlaanderen ). We dachten dat dit door de donder kwam.

Wanneer treed er schade op bij aardbevingen ?
Dit kan onmogelijk voorspeld worden en is afhankelijk van een heleboel factoren zoals type van de breuklijn, diepte van de breuk (hoe ondieper hoe gevaarlijker), richting van de breuklijn, enz.
Voor zover wij weten zijn er geen belangrijke breuklijnen in het Vlaamse gedeelte van het land.  Kleinere  breuklijnen (die quasi nooit gevaarlijk zijn) kunnen altijd voor kleine bevingen zorgen.
Internationaal kan een beving met een magnitude van 5.5 in Turkije en andere vakantielanden voor een heleboel ellende en schade zorgen. Dezelfde beving in Japan doet mensen gewoon even opkijken.
Door de opgedane ervaring van de voorbije 12 maanden zorgt Earthquake-Report.com voor een snelle voorspelling of de aardbeving al dan niet gevaarlijk is.

Wat is earthquake-report.com ?
Deze site, die in de wereld door duizenden mensen dagelijks geconsulteerd wordt, werd 12 maanden geleden in Vlaanderen opgericht als een bijproduct van de iPhone applicatie QuakeSOS . 1300 artikels later wordt de site bijna onmiddellijk geconsulteerd als er ergens in de wereld een aardbeving plaatsvind. De aardbeving die eerder vandaag in de Franse Ardèche plaatvond is een mooi voorbeeld van de interactie in de site.
Als er ooit een belangrijke aardbeving  in de wereld plaatsvind, aarzel dan niet en neem eerst even een kijkje op earthquake-report.com. Earthquake-Report.com bericht over aardbevingen zoals geen enkele andere nieuwssite ter wereld.

Geboeid door aardbevingen ? Wordt vrijwillige medewerker van Earthquake-Report.com
Sedert de oprichting van de VZW in mei 2010, heb ik tevergeefs geprobeerd om enige interesse los te weken bij de Vlaamse bevolking (door onder meer artikels in de kranten). Helaas en tevergeefs.
Earthquake-Report.com werkt vandaag met mensen van overal ter wereld (Nepal, Australië, USA, Mexico, Costa Rica, UK, Roemenië, enz), maar helaas slechts 1 Vlaming, de hierondervermelde oprichter van de VZW.
Wij zoeken nog enkele vrijwilligers (in Vlaanderen of Nederland) om samen met de rest van de vrijwilligers enkele kleine deeltaken over te nemen. Een computer en een internetverbinding en max. een paar uur per week zijn de enige vereisten. Kennis van seismologie is absoluut geen noodzaak, wel een pluspunt uiteraard.
Mocht u interesse hebben om mee te werken, gebruik dan gerust dit formulier om het te melden.

Armand Vervaeck - Mechelen

Most important Earthquake Data:
Magnitude : Ml 2.4
UTC Time : 2011-08-02 18:37:07.0 UTC
Lokale tijd nabij het epicenter : local time 20:37
Diepte (Hypocenter) : 10 km
Geo-location(s) :
2 km NE Kortemark (11,937 inwoners)
24 km SW van Brugge (116.709 inwoners)

Links to important maps
Google satelliet map van het aardbevingsgebied

Earthquake-Report.com on twitter
@OnlyQuakeNews : Get all the headlines of our earthquake-report.com articles + regular updates on ongoing events
@QuakeSOS : earthquake-report.com news + automatic earthquake notifications of USGS earthquakes of M 4.0 or higher with emphasis to earthquakes in the America's and the Pacific Ocean sphere (4 and up) and a lot of the rest of the world (5 and up). This account was created for our QuakeSOS and QuakeSOS+ iPhone applications
@ShakingEarth : earthquake-report.com news + automatic earthquake notifications of EMSC earthquakes of M 4.0 or higher with emphasis to earthquakes in European and Asian / Middle East sphere (4 and up) and a lot of the rest of the world (5 and up). This account was originally created to stimulate our Facebook account
@QuakeMaps : earthquake-report.com news with mapping notifications of ALL earthquakes M 3.0 and higher from all over the world via EMSC and USGS. This account was created for our http://www.quake-maps.com website

Download our (free) iPhone applications
QuakeSOS+
and QuakeSOS free are iPhone applications developed by Armand Vervaeck, the founder of Earthquake Report. The Application simplifies immediate group communication to friends and family members (with your exact GPS location) and is feeding the users with Earthquake Report news. The 0.99 US$ QuakeSOS+ version will support the activities of SOS Earthquakes.

I have felt it Ik heb het gevoeld – Το έκανα αισθάνεται – Yo lo siento – 我的确感到了 – 私はそれを感じていました- Ich habe es gefühlt – Bunu hissediyorum yaptı – لم أشعر أنه